Het Ouderschapsplan

Begeleiding bij het opstellen van het ouderschapsplan

Omdat je een ouderschapsplan opstelt in een periode die veel hectiek en emotie met zich meebrengt, kan het prettig zijn als je begeleid wordt bij het maken van deze afspraken. Bij Goedkoopscheiden.nl krijg jullie persoonlijke  begeleiding bij het opstellen van het ouderschapsplan. Onze adviseurs staan voor jullie klaar om antwoord te geven op al jullie vragen.

Goedkoop scheiden stelt bij een scheiding kinderen boven alles en hecht ook veel waarde aan het ouderschapsplan.

Gelukkig is de rechtbank dit ook van mening en de door ons opgestelde ouderschapsplannen zullen altijd door de rechtbank worden geaccepteerd.

Wat houdt een ouderschapsplan in?

In het ouderschapsplan worden het gezag, de verblijfplaats, de afspraken over zorgverdeling en de omgang vastgelegd. Dat geeft zekerheid voor de toekomst van de kinderen.

Het is belangrijk dat het ouderschapsplan specifiek maar ook flexibel is. De toekomst kan tenslotte veranderen en alles wat je vastlegt kan niet zomaar weer gewijzigd worden.
Te weinig details vastleggen is ook niet handig, een goede structuur moet wel vastliggen zodat jullie kinderen weten waar ze aan toe zijn.

Bedenk bij het opstellen van een ouderschapsplan ook dat er een nieuwe partner in het spel kan komen, eventueel met kinderen. Dat kan aanleiding zijn om de omgang te wijzigen.
Leg daarom van tevoren bijvoorbeeld vast dat jullie in zo’n situatie opnieuw rond de tafel gaan.
Onthoud, hoe goed jullie het ouderschapsplan ook opstellen, de uiteindelijke omgang met de kinderen hangt af van de manier waarop jullie als ouders met elkaar omgaan.

Scheiden en gelukkige kinderen, kan dat

Je hebt samen met je ex-partner kinderen. Je gaat er van uit dat ze prima functionerende volwassenen worden. Hun kindertijd moet gelukkig zijn, je wilt dat ze met een positief gevoel terugkijken op hun jeugd en als het even kan ook op jou als ouder zodat jullie ook later een leuke band houden. Nu je van je partner gaat scheiden vraag je je misschien af of die toekomst voor en met je kinderen nog mogelijk is.

Het antwoord is: ja. Maar dat hangt wel grotendeels van jullie af als ouders. Want al ben je geen partners meer van elkaar, jullie blijven met elkaar verbonden in verantwoordelijkheid voor de ontwikkeling van jullie kinderen. Het ouderschapsplan neemt veel onduidelijkheid weg.

Hoe kun je kinderen helpen de scheiding te verwerken

Blijf respectvol Vaak is een scheiding het gevolg van vele ruzies en soms zelfs geweld. Als het niet lukt te stoppen met ruziën, waak er dan in ieder geval voor dat jullie kinderen hier na de scheiding niet meer mee geconfronteerd worden. De scheiding is voor hen al erg genoeg. Maak het niet erger door er in te blijven hangen. Door ondanks de soms heftige emoties wél te blijven communiceren geef je je kinderen een goed voorbeeld: omgaan met ruzies en spanningen.

Luister en ben eerlijk Luister goed naar je kinderen en laat ze hun gevoelens uiten. Als ze vragen hoe jij je voelt ben daar dan ook eerlijk in, dat nodigt hen uit zich beter te uiten. Wijd er echter niet over uit en geef niet teveel volwassen details zoals over financiën of persoonlijke zaken die spelen tussen jou en je ex-partner. Dat is hun zaak niet.

Ben duidelijk en blijf communiceren Geef je kinderen duidelijk aan welke regeling jullie getroffen hebben om er voor te zorgen dat ze met jullie allebei om kunnen blijven gaan. Geef hen een planning van de omgangsregeling, eventueel met de daarbij gemaakte onderlinge afspraken. Duidelijkheid geeft hen vertrouwen en creëert een veilige situatie.

Toon je liefde Kinderen hebben liefhebbende ouders nodig die beiden een rol spelen in hun leven. Laat ze altijd voelen dat ze jullie niet kwijt raken ondanks dat jullie uit elkaar gaan en dat jullie altijd van hen zullen houden, wat er ook gebeurt. Ze hebben die bevestiging hard nodig, juist tijdens en na een crisis.

Verander zo weinig mogelijk Probeer na de scheiding het dagelijks ritme van je kinderen zo weinig mogelijk te veranderen en bijvoorbeeld vaste tijden zoals sporten of andere hobby’s door te laten gaan. Vooral net na de scheiding hebben ze veel behoefte aan veiligheid en structuur. Als echt alles in hun leven verandert kan dat veel onrust en problemen geven waar ze niet meer zelf uit komen.

Houd je aan afspraken Probeer zoveel mogelijk te voorkomen dat de kinderen vlak na de scheiding teleurgesteld worden. Zeg geen afspraken af en houd je aan beloftes. Zorg er voor dat ze je kunnen vertrouwen en op je kunnen rekenen. Na de scheiding hebben ze een enorme behoefte aan veiligheid en structuur en vooral geen behoefte aan onzekerheden.

Wat is een ouderschapsplan?

Het ouderschapsplan is een document wat je samen met je (ex-)partner maakt. In dit document staan afspraken tussen ouders over de kinderen in het belang van het kind. Volgens de wet moeten er tenminste afspraken komen over:
  • De zorgregeling: hoe jullie de zorg- en opvoedingstaken verdelen en vormgeven als jullie co-ouderschap hebben.
  • De omgangsregeling: hoe jullie de verplichting tot omgang verdelen en vormgeven (bij eenhoofdig gezag).
  • Hoe jullie elkaar informeren en raadplegen over belangrijke omstandigheden die betrekking hebben op je kind en waar de andere ouder van op de hoogte moet zijn.
  • Hoe jullie de verzorging en opvoeding van jullie kind financieel willen regelen. In dit onderdeel staan ook de afspraken over kinderalimentatie.
  • Tijdens het ouderschapsplan maken moeten jullie dus tenminste over deze onderwerpen nadenken.
Vooraf moet je weten of jullie als co-ouders verder gaan of dat jullie een omgangs- of zorgregeling moeten vastleggen. Weeg goed af of co-ouderschap of een omgangsregeling het beste bij jullie past voordat je dit vastlegt.

Het maken van een ouderschapsplan

Om een goed ouderschapsplan te maken dat voldoet aan alle wettelijke regels en om een goede leidraad te geven om het gezamenlijk ouderschap ook in de toekomst vorm te geven, hebben wij voor jullie een vragenlijst opgesteld. Onze vragenlijst bevat alle relevante vragen om een goed ouderschapsplan op te stellen.

Wij zijn bereikbaar

maandag t/m vrijdag van 08.00 – 22.00 uur
zaterdag én zondag van 09.00 – 17.00 uur.

Bel me terug!

9.5

Fijn

Ik werd bij gestaan door Marc, hij is transparant en [...]
- Adam

Precies wat je nodig hebt….

Ik heb de samenwerking als zeer prettig ervaren. Haar inlevingsvermogen [...]
- Enschede

Snel en duidelijk

Prima
- Almere

Snel empatisch duidelijk en makkelijk

Een prima organisatie. Heldere duidelijke taal, goedkoop en snel. Je [...]
- Lunteren

Goede service

Wij zijn goed en snel geholpen. Ben heel erg blij [...]
- Aalsmeer
305 klanten waarderen ons gemiddeld met een 9.5/10