Alimentatieplicht
Er geldt een alimentatie verplichting voor:
- getrouwde en geregistreerde partners
- ex-partners
- ouders en kinderen
Er zijn twee vormen van alimentatie:
- Kinderalimentatie
- Partneralimentatie
Let op kinderalimentatie is verplicht!
Leidraad bij het vaststellen van kinderalimentatie is er voor te zorgen dat het kind er zo min mogelijk op achteruitgaat. Wij kunnen voor u de hoogte van de behoefte aan kinderalimentatie berekenen. Spreekt u samen de hoogte van de kinderalimentatie af, dan toetst de rechter of deze niet te laag is. Spreekt u niets af, dan stelt de rechter de hoogte vast.
Partneralimentatie
Partneralimentatie is een recht van de ex-partner met het laagste inkomen, u bent echter vrij om samen met uw ex afspraken te maken over de duur en de hoogte van de partner alimentatie. Belangrijk is dat dit op de juiste wijze vastgelegd wordt in het echtscheidingsconvenant.
Slaagt u er niet in samen afspraken te maken over partneralimentatie, dan zal de rechter deze voor u vaststellen.
Let op! Vraagt één van de partijen na de scheiding een bijstandsuitkering aan, dan zal de gemeente onderzoeken of de ander een redelijk bedrag aan alimentatie betaalt, ook al heeft u beiden afgesproken om geen alimentatie van elkaar te vorderen.
Hoeveel alimentatie kan ik krijgen of moet ik betalen?
Het te ontvangen of te betalen bedrag aan alimentatie wordt bepaald aan de hand van uw belastbaar inkomen volgens de Trema normen, dit zijn door de rechtbank opgestelde normen. Het is verstandig om alimentatie te laten berekenen en de uitkomst daarvan te laten vastleggen in het convenant en/of het ouderschapsplan, om problemen bij het verhalen van alimentatie te voorkomen. Vult u de vragenlijst in voor het maken van een alimentatieberekening.
Zowel kinderalimentatie als partneralimentatie worden jaarlijks wettelijk geïndexeerd.